Τι είναι, επιτέλους, το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών

on Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009




Τι είναι, επιτέλους, το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών


Σωκράτης Κ. Έλληνας
Πρόεδρος
11 Ιανουαρίου 2009 *

Η λέξη ‘ΜΕΤΩΠΟ’ προσδιορίζει τις αγωνιστικές προθέσεις μας, το ‘Κυπρίων’ την υπηκοότητα μας, το ‘Φοιτητών’ την ιδιότητα και το ‘Ηνωμένου Βασιλείου’ τον χώρο δραστηριοποίησής μας: δηλαδή το κράτος που παραδοσιακά υπονομεύει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και το οποίο δια του ‘διαίρει και βασίλευε’ δημιουργήσε το Κυπριακό πρόβλημα.

Η προσπάθειά μας σ’ αυτό το όχι και τόσο φιλικό πολιτικό περιβάλλλον είναι να διεθνοποιήσουμε το Κυπριακό παρουσιάζοντας την πραγματική του διάσταση (πρόβλημα εισβολής – κατοχής), αντικρούοντας ταυτόχρονα την οργιάζουσα τουρκική προπαγάνδα που δημιουργεί την εντύπωση πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Η πολυπολιτισμική φοιτητική κοινότητα του Η.Β μας δίνει ένα ευρύτατο πεδίο δράσης.

Ένα αυτόνομο φοιτητικό Κίνημα χαράζει ιδεολογία και πολιτική, αγνά, χωρίς κρυμμένα συμφέροντα ή φιλοδοξίες, και που στα δύο χρόνια κατάφερε να πράξει όσα ολιγώρησαν να πράξουν οργανωμένα κόμματα για δεκαετίες. Τρανταχτό παράδειγμα η πίεση που ασκήσαμε, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία μας, που οδήγησε στην αλυσιδωτή ακύρωση κτηματομεσιτικών εκθέσεων όπου θα πωλούνταν ε/κυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Τα λιγοστά χρήματα που κερδίζουμε από ψυχαγωγικές εκδηλώσεις επενδύονται σε εκτυπώσεις διαφωτιστικών εντύπων στα αγγλικά, σε τακτή ενημέρωση του φοιτητόκοσμου με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, καθώς και σε συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η υπεύθυνη στάση μας έναντι της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κινήματος μας. Τοποθετούμαστε μακριά από τάσεις κενού απορριπτισμού. Οι επιφυλάξεις μας αφορούν κυρίως την υποτιθέμενη λειτουργικότητα του Ομοσπονδιακού κράτους, την ασφάλεια των πολιτών του, την ειρηνική διασφάλιση της ελληνικότητας της Κύπρου, τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική ισότητα της μειοψηφίας με τη πλειοψηφία και τις ρατσιστικές πρόνοιες του με τις οποίες διαχωρίζει το λαό βάσει εθνικών και θρησκευτικών κριτηρίων. Διαφωνούμε με ένα μοντέλο λύσης με το οποίο από το 1958 οι Τούρκοι θεωρούν ως την πιο βολική οδό ώστε να επιτύχουν το πραγματικό τους στόχο, τη διχοτόμηση και την κατά συρροήν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ε/κ και Τ/κ.

Η μέχρι τώρα παρουσία του Κινήματος, η πλούσια δράση του και η μαζική ανταπόκριση των φοιτητών, όχι μόνο επιτρέπουν άλλα επιβάλλουν την ενεργή παρουσία μας στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Μιας φωνής απαλλαγμένης από συμπλέγματα του παρελθόντος, αποδεσμευμένης από ξεπερασμένους πολωτικούς χαρακτηρισμούς («δεξιά-κέντρο-αριστερά») και με στόχους άλλους από τα εκλογικά ποσοστά, μόνο θετικά μπορεί να βοηθήσει το φοιτητή και την Κύπρο.


* το άρθρο δημοσιεύθηκε στον 'Φιλελεύθερο της Κυριακής', 11/01/2009




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου